Back to top

Diákélet

Iskolánk harmadikos és végzős tanulói 2023. január 25-én pályaválasztási előadáson vettek részt, amely a rendőrség munkájáról szólt. Az előadó Mgr. Katona Roland, a dunaszerdahelyi rendőrség körzeti parancsnoka volt, így az információk egyenesen a gyakorlati életből jutottak az érdeklődő diákokhoz.

              Az első részben a résztvevők betekintést nyertek a felvételi folyamatba, amely szükséges a rendőrség kötelékébe való tartozáshoz. Kisfilmek és élő beszámoló segítségével megtudták, hogy a felvételi eljárás hosszadalmas, több körből áll, a kitűnő szlovák nyelvtudáson kívül remek testi és szellemi kondícióban kell lenni ahhoz, hogy valaki elkezdhesse a karrierjét a rendőrségen.

Az előadás következő részében szó esett a rendőrség munkájáról és feladatairól, pontos ismertetőt kaptak a szervezeti rendszeréről, szakosztályairól, munkaköreiről, a karrierépítés lehetőségeiről, a bérezésről, a szakma előnyeiről és hátrányairól – mindezt gyakorlati szemszögből.

A nagy érdeklődés és sok kérdés miatt hosszúra nyúlt előadás befejezéseképpen minden kérdésre választ kaptak az aktív diákok, érintették a felvételi folyamatot, a speciális egységek feladatait a rendőrségen és konkrétumok hangzottak el a szolgálati viszony mindennapjairól.

              A szerzett információk és tapasztalatok hasznosak a jövő szempontjából, hiszen a középiskola befejezése után a végzősök egy része  munkahelyet fog keresni, ami lehet a rendőri munka is, így pontosan tudják, hova kell fordulni, és mire szükséges készülniük.

 

30. 1. 2023

Iskolánk adventi rendezvényei közül a jótékonysági sütivásár volt méltán a legnépszerűbb. 2022. december 21-én fahéj-, vanília-, narancsillat lengte be az intézmény auláját. A diákok kora reggel otthon sütött karácsonyi finomságokkal teli dobozokkal érkeztek. A karácsonyfa árnyékában megterített asztalokra számos dobos torta, bejgli, mézeskalács, hókifli, brownie, muffin, fonott kalács, zserbó, linzer és még sok más, az iskolában tanított nyelvekhez kapcsolódó nyalánkság került. Az érdeklődők a szünetekben kígyózó sorokban várták, hogy megkóstolhassák az ínycsiklandó édességeket. Sorban állás közben pedig megtekinthették a nemzetközi karácsonyi standokat, amelyek az egyes nyelvterületek – angol, német, szlovák, magyar- ünnepi szokásait mutatták be. A vásári portékáknak nagyon nagy keletje volt, a tanítás végére kiürültek a tálcák, szinte minden elfogyott. Az eladásból befolyt összeget az iskola egykori sportosztályos, majd idegenforgalmi tanulmányi szakon tanuló diákjának, Takács Brigittának ajánlottuk fel, aki egyik napról a másikra került súlyos egészségügyi állapotba. Briginek sikerült részt vennie testvére kíséretében a suli karácsonyváró gáláján, így személyesen vehette át az adományt, megköszönve azt, hogy gondoltak rá, és hozzájárulnak a gyógykezeléshez.

29. 12. 2022

2022.december 15-én tanulmányi kiránduláson vett részt Budapesten az V. D, IV. SM, III.SM és I.A osztály. Elvarázsolt minket Budapest gyönyörű látképe a várból, a Szent István Bazilika monumentalitása és tökéletessége, a karácsonyi vásár ünnepi hangulata, a finom ínycsiklandozó falatok illatai ,az esti kivilágítás és még sorolhatnánk...Budapest, Budapest, de csodás!

21. 12. 2022

Idén rendeztük meg első alkalommal a csúnya karácsonyi pulcsik napját. Nagy megelégedéssel konstatáljuk, hogy „szebbnél szebb“ pulóverekbe öltöztetek. Reméljük, sokan szerencsések is voltatok, és a „szerencsecédula-eső“ ideje alatt még egy felelésmentesítő cédulára is szert tettek. Ne feledjétek, jövőre újra Ugly Christmas Sweater Day!!! Addig is figyeljétek az áruházak akciós kínálatát, már most be lehet szerezni a jövő évi „tüneményes“ karácsonyi pulcsit.

18. 12. 2022

2022. december 15-én az I.SM, I.B, III.SG, III.D és IV.SG osztályok tanulmányi kiránduláson vettek részt az osztrák fővárosban. Első programpontként a főbb nevezetességeket nézték meg egy városnéző séta keretében. Látták a Habsburgok téli rezidenciáját, Széchenyi István szülőházát, bementek a Stephansdomba, majd a Kärtnerstrassén folytatták útjukat. A Sacher szállót, az Operát érintve a Burgringen kötöttek ki, és Mária Terézia szobra, valamint a Szépművészeti Múzeum és a Természettudományi Múzeum épülete mellett elsétálva, az osztrák Parlament épületét megcsodálva jutottak el a Városháza térre. Az itt megrendezett vásárban töltöttek el néhány órányi szabadidőt, megkóstolhatták az osztrák karácsonyi gasztronómiai különlegességeket és gyönyörködhettek a pazar ünnepi díszítésben. A nap utolsó állomása és egyben fénypontja a Schönbrunn kastély volt. A Habsburgok nyári rezidenciájának parkjában lévő Gloriette-hez is „felkapaszkodtak“ a diákok, sőt még egy rögtönzött hógolyócsatára is sor került. A kastélyudvarban megrendezett kézművesvásárban a csodás karácsonyi portékák közt válogattak és a gyönyörködtek a kilágított épület és a feldíszített karácsonyfa pompájában. Este igazi karácsonyváró hangulatban, sok örömteli élménnyel gazdagodva érkeztek haza Bécsből.

18. 12. 2022

Kedves Diákok!
Nagyon örülök, hogy 2 év után újra láthattalak Benneteket. Nagyon kedvesek voltatok, szebbnél szebb dalokat énekeltetek. Társaimnak, az Angyalkának, a karácsonyi Manónak, a Rénszarvas barátomnak és az Ördöglánynak is nagyon tetszett minden produkció. Külön meglepetés volt számunkra, hogy az iskola auláját ilyen széppé tettétek. Ajándékosztás közben jó érzés volt megpihenni a gyönyörű karácsonyfa melletti adventi pihenőhelyen, annak pedig rendkívül örültünk, amikor fotózkodni hívtatok bennünket a Mikulás-napi fotókerethez. Reméljük, hogy az össztáncba jövőre többen is bekapcsolódtok. Külön szeretettel üdvözlöm a táncoskedvű tanáraitokat. Boldoggá tesz, hogy vidám környezetben töltitek hétköznapjaitokat.
Mindenkit szeretettel ölelek.
Mikulás

7. 12. 2022

Két év kihagyás után ismét megrendezték a hagyományos adventi koszorúkészítő-versenyt  a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskolában és Középfokú Sportiskolában.

A rendezvény a kényszerszünet ellenére nem vesztett fényéből, idén is rendkívül népszerű volt. A kreatív délelőtt folyamán 82 diák szorgos kezének alkotómunkája eredményeként 41 csodálatos koszorú készült el. Voltak, akik a hagyományos színeket, formákat választották, a nagy többség viszont különleges elképzelésekkel érkezett. Mindannyian igyekeztek a versenykiírásoknak megfelelni, azaz a díszítéshez leginkább természetes anyagokat használni.

A zsűrinek ezúttal is, mint az eddigi versenyek folyamán mindig, rendkívül nehéz dolga volt a három legszebb adventi jelkép kiválasztása során. Nagy meglepetésre a díjazottak többsége fiú volt.

A pálmát idén egy faalapra rögzített tobozokkal, fagyönggyel, szárított naranccsal és aganccsal, valamint hagyományos színű gyertyákkal díszített kreáció vitte el.

A második helyezett egy sok-sok örökzöddel, arany szalagokkal dekorált koszorú lett, amelynek „központi figurája“ egy diótörő volt.

A harmadik díj két találékony lány ötletgazdag alkotása volt, ők a négy adventi gyertyát egy faágakra építetett emeletes mesevilágába rejtették el.

A zsűri minden résztvevőt apró ajándékkal jutalmazott, továbbá különdíjjal értékelte az a tanulót, akit lelkesedésében az sem tartotta vissza, hogy a többiekhez képest komoly finommotorikai hátránnyal indult. A verseny ideje alatt készült el az iskola adventi koszorúja is, amelyen Szabó László, az intézmény vezetője meggyújtotta az első gyertyát. A szépséges ünnepi szimbólumok a megmérettetést követően az iskola osztálytermeit, szaktantermeit és a diákok otthonait díszítik az adventi várakozás idején.

2. 12. 2022

2022. 10.10-én ellátogatott az iskolánkba a The Bear Educational Theatre színházi társulat, akik Anglia történelmét mutatták be a kezdetektől VIII. Henrik uralkodásáig. Az előadás nem hagyományos módon zajlott, a diákok aktív részesei voltak az eseményeknek. Kisebb szerepet kellett eljátszaniuk, valamint a kérdésekre adott válaszaikkal kellett bizonyítaniuk, hogy mennyire értették meg a színdarabot. Az előadás gazdagította a diákok történelmi ismereteit és a nyelvi tudásukat is próbára tette.

13. 10. 2022
Kedves Diákok! 
A nyelvek európai napján megszervezett verseny abszolút győztese a III. B osztály, nyereményük egy OSZTÁLYKIRÁNDULÁS. A diáktanács díját az osztályelnökök pontozása alapján az V.D osztály kapta. Mindenkinek szeretettel gratulálunk. Büszkék vagyunk Rátok. Örülünk, hogy ilyen sok kreatív, ügyes és idegen nyelvekben jártas diákunk van. Köszönjük a részvételt, reméljük emlékezetes napotok volt.
6. 10. 2022

Nagyszabású nyelvi kavalkáddal ünnepelték iskolánk diákjai a nyelvek európai napját.

A diákok már napokkal szeptember 26-a előtt sorsolás útján kaptak két feladatot.

Elsőként egy európai ország jellegzetességeiről kellett plakátot készíteniük, majd az iskolában tanított nyelvek – magyar, szlovák, angol, német – valamelyikének sajátságait, ismertetőjegyeit kellett egy standnál prezentálniuk. A középiskolások kreativitása nem ismert határokat, rengeteg színes és ötletes plakát készült, köztük több 3D-s kivitelezésű is. Az egyes standok több aspektusból – gasztronómia, történelem, turizmus –  leleményesen, találékonyan mutatták be  a kisorsolt országok tipikus vonásait.

Ezt követően az úgynevezett „élő zászlók“ felvonulására került sor az iskola aulájában.

Színes papírokba, pólókba csavart, valamint lufikkal körbetekert diákcsapatok alkották meg a különböző nemzetek zászlóit.

A nap kétségkívül legigazgalmasabb kihívása a nyelvi vetélkedő volt. A négyfordulós verseny során nyelvenként 5-5 feladatot kellett a diákoknak megoldaniuk.  A keresztrejtvényeknek, kirakós játékoknak, versfordítás-felismerő feladványoknak és kvízeknek nagy sikerük volt, a versenyzők örömmel, nagy odaadással igyekeztek megtalálni a helyes válaszokat,  megoldásokat. A nyelvi nap záró részében két angol filmjelenetet láttak az egyes osztályok, és két-két kapcsolódó kérdésre kellett helyesen felelniük.

Mind a nyelvtanárok, mind a diákok nagy sikerként élték meg ezt a napot.  Ezen a rendhagyó délelőttön nemcsak a tanulók nyelvi kompetenciájának fejlesztésén volt a hangsúly. A közös alkotás és versenyzés során egyaránt ügyelniük kellett a megfelelő csapatmunkára és a jó időbeosztásra, továbbá felhasználhatták digitális ismereteiket is, hiszen több esetben csak internet, QR-kódolvasó vagy valamilyen online platform segítségével tudtak a feladatrendszer labirintusából kijutni. A nyelvtanulás fontosságának népszerűsítése mellet ez a  tehát egy eredményes, hangulatos és nem utolsó sorban örömteli közösségi nap is volt.

29. 9. 2022

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum új vándorkiállítása múzeum-busz formájában Dunaszerdahelyre érkezett. Diákjaink is „felszálltak“ a különleges járgányra, és egy időutazás keretén belül megismerkedhettek a magyar irodalom XIX. századi „költőinfluenszerének“ életeseményeivel, kapcsolataival, kedvenceivel. Az interaktív kiállításon minden szabad volt, ami egy hagyományos múzeumban tilos. A diákok minden „múzeumi tárgyat“ megfoghattak, kipróbálhattak, miközben érdekesebbnél érdekesebb információkat hallhattak a költő mindennapjairól, különleges szokásairól, írói pályájának legizgalmasabb történéseiről.

25. 9. 2022

Az első napon kalandos utazás vette kezdetét, mivel a csapat vonattal indult neki az útnak. A tömegközlekedés nem kis meglepetésre késéssel indult Dunaszerdahelyről és érkezett meg Komáromba. A hídon átsétálva a magyarországi oldalról folytatták szintén vonattal útjukat és érkeztek meg Budapestre. Az érkezés után elfoglalták szállásukat, amely nem messze volt a Hösök terétől. Innen az út a Csodák palotájába vezetett, ahol sok érdekes dolgot próbálhattak ki, valamint csapatépítőként szabadulószobákban is megmérettethették magukat. Az estét egy sétahajózással zárták a Dunán, így megtekintve a város nevezetességeit.

Másnap bőséges reggeli után ellátogattak a Margit-szigetre, ahol  bringóhintóval körbetekerték az egész területet.

Innen a városi állatkertbe vezetett az út, majd késő délután fáradtan, de szép élményekkel gazdagodva tért haza a kis csapat.

 

30. 6. 2022

Oldalak