Back to top

Diákélet

Iskolánkban április 11-én minden évben nagyszabású költészetnapi rendezvénnyel emlékezünk meg József Attiláról, ill. ünnepeljük a poézist.

 

Az idei irodalmi műsor mottója a „születésnapos“ költő Tanítások című művének két sora volt:

„Ti jók vagytok mindannyian,
Miért csinálnátok hát a rosszat?“

Naplórészletek, versek és életrajzi utalások felolvasásával hívtuk közös gondolkodásra az iskola diákjait. Az öt egységből álló előadás József Attila gyermekkorában átélt traumáit boncolgatta, ifjúkori meg nem értettségét elemezte, szerelmi viszonyait vizsgálta, felnőttkori  lelki sérüléseit analizálta és halálának vélhető okait tárta fel. Szó volt a költő csonka családjáról,  verbális és tettleges bántalmazásáról, szeretetéhségéről és nélkülözéséről. Az egyes részeket versekkel, megzenésített költeményekkel, ill. táncbetéttel egészítették ki. Az olykor megrendítő életrajzi vonatkozásokhoz a kivetítő táblán néhány segítő tanács, útmutató gondolat volt olvasható. Mivel az esemény céljának az elfogadásról való közös töprengést tűztük ki, kézenfekvő volt, hogy vendégelőadóként a  Mentális Sérülteket Segítő Társulás tagjait hívtuk meg.   Az iskola eddig is szoros kapcsolatot ápolt velük, számos érzékenyítő diákprogramban vettek már részt, legutóbb a jótékonysági sütivásárból befolyt összeget ajánlottuk fel nekik. Érzelemgazdag előadásmódjukat, szeretettelteli fellépésüket vastapssal jutalmazta   a közönség.  Az inspiráló gondolatokat, szuggesztív verseket, mélyreható üzeneteket tartalmazó műsort a fogyatékkal élők egyik lelkes szavalója zárta:

„De egy szelíd hang azt súgja megint:
Tedd meg, ha teheted!
Mindig arra a harmadikra hallgass,
mert az a szeretet.“

-kl-

16. 4. 2024

Március 15-i megemlékezésünk ezúttal nemcsak a hősök diadalmeneteléről szólt, hanem a közönség betekintést nyerhetett a kultúrműsor elkészítésének alkotói folyamatába, műhelytitkaiba. Természetesen idén sem maradhatott ki a Nemzeti dal, a 12 pont, de szó volt arról is, hogy mit ettek a márciusi ifjak a Pilvaxban, ill. az is kiderült, hogy milyen érdekes hobbija volt Kossuth Lajosnak. A forradalom legfontosabb történései – többek közt a Nemzeti dal kinyomtatása, Táncsics kiszabadítása, a Nemzeti Színház ünnepi előadása - , valamint legnagyobb hősei is megelevenedtek a színpadon.
Hálás szívű köszönet diákjaink odaadó hozzáállásáért, nagyszerű előadásáért. Külön köszönet Ágh Daninak a felvételekért.

18. 3. 2024

2024. február 14-én, Bálint-napon szívpostával üzentek iskolánk diákjai egymásnak. Az erre az alkalomra készített ünnepi postaládában rengeteg kedves üzenet, vallomás és meglepetés gyűlt össze, amelyeket Cupidó három kedves angyalka kísértetében osztott szét.

15. 2. 2024

Többszörösen aktuális téma képezte a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola és Középfokú Sportiskola irodalomszerető diákjainak a magyar kultúra napja alkalmából megrendezett kultúrműsorának vezérfonalát. Csiffári Gabriella Magyarázom a bizonyítványom című, híres magyarok iskolai életét bemutató kötetéből mazsoláztak néhány izgalmas történetet és építették bele lendületes ének- és táncprodukciókat tartalmazó összeállításukba.
A félévi hajrá kellős közepén értelemszerűen kitértek a legnagyobb „bizonyítványmagyarázó“ író, Karinthy Frigyes iskolai előmenetelére, felolvasták rossz jegyei kapcsán született „pironkodó“ naplóbejegyzéseit, egy recsegő unikális felvételről pedig egy részlet erejéig még maga a szerző is megszólalt.
Számos motivációs életút bemutatása is része volt a gazdag programnak. Radnóti libereci szívós hozzáállása az idegennyelvű tanárokhoz, Szentgyörgyi Albert a természettudományi pályától való eltántoríthatatlansága vagy Arany János önműveléssel, érettségi nélkül az akadémiai főtitkári posztra való eljutásának elgondolkodtató sikertörténete lebilincselőleg hatott a diákokra.
Irodalmi, képzőművészeti és tudományos nagyságaink előmenetele sem volt mindig kiváló. Az előadás során szóba került többek közt Weöres Sándor gyenge tanulmányi eredménye, Szinyei Merse Pál matematikával, ill. Szentgyörgyi Albert kémiával való korántsem kedvező kapcsolata.
Az érettségi vizsgák légkörét és hangulatát egy kabaréjelenet bejátszásával idézték meg, mellyel a közelmúltban elhunyt Benedek Miklósra, a Nemzet Színészére emlékeztek.
A magyar kultúra ünnepének elmaradhatatlan tartozéka a Himnusz. A nemzeti énekünkről szóló rész, egyik legszívhezszólóbb mondata, Esterházy Péter örökérvényű gondolata volt: „A Himnusz kiemeli az embert a napból, az öröklét időtlenségébe emeli, a televízió azonban nem emel sehová“.
Bár a műsor során az Aranyakkord együttes feldolgozásában elhangzott Kölcsey Ferenc és Erkel Ferenc alkotásának az eredetinél gyorsabb tempójú parafázisa, a megemlékezést a klasszikus verzió eléneklésével zárták, mellyel nemcsak a Himnusz születésnapjának 201. évfordulóját, hanem a 150 éves Budapestet is ünnepelték.

29. 1. 2024

Az idei sítúránk alkalmából iskolánk diákjai ismét Lazy pod Makytou község közelében lévő Kohútka pályáin síelnek. Az időjárás is kedvezett a  csapatunak, elegendő hó és verőfényes nap fogadott minket az első napon. Este a résztvevők vidám vetélkedőkben, ügyességi játékokban kapcsolódhattak ki.ý

A sítúra második napján verőfényes napsütés fogadott bennünket a pályán. Diákjaink is díjazták a fantasztikus körülményeket. A délutáni rövid pihenő után egy kellemes túrázással folytattuk a testmozgást. Vacsora után pedig kvízjátékokban és ügyességi versenyekben jeleskedtek a tanulók.

A sítúránk harmadik napján ismét gyönyörű napsütés és kiváló körülmények fogadtak minket a pályán. A központban többfajta nehézségű sípálya is megtalálható, ami érdekes a kezdő, de a tapasztaltabb síelők számára is. Kellemesen elfáradva tértünk vissza a szállásunkra, ahol a finom ebéd és egy kis pihenő után a diákok választhattak a felkínált programlehetőségekből. Egy csapat a szálloda medencéjében ügyességi versenyekben méretette meg magát, a többiek pedig túráztak a vacsora előtt. Az este vidám animációs programokkal zárult. A legügyesebb versenyzők díjakat is nyertek.

Síkirándulásunk 4. napjára minden diákunk megtanult síelni, a kezdők is már önállóan le tudtak ereszkedni a hegyoldalról. A szállodába mindenki elégedetten, sikerélményekben gazdagodva tért vissza. A késői ebéd elfogyasztása után egy rövid pihenő következett, majd úszóversenyekkel és túrázással folytatódott a napunk. A vacsora után ismét animációs programokban és ügyességi versenyekben jeleskedtek a diákok. A csütörtök esti program lezárásaként kiértékeltük az eddig elért eredményeket, valamint kiosztásra kerültek az oklevelek. A legügyesebb csoportok tagjai különdíjakban részesültek.

Elérkezett a sítanfolyamunk ötödik, egyben utolsó napja. A tanulók maradandó élményekkel tértek haza. A résztvevők egy része sikeresen megtanult síelni a másik része pedig felfrissíthette a síelési tudományát. A diákjaink nagyon jól viselkedtek, büszkék vagyunk rájuk!

15. 1. 2024
„Aki kapni akar, annak először adni kell!“ Szepes Mária
Iskolánk diákjai mindig nagy lelkesedéssel vesznek részt a különböző karitatív tevékenységekben. Tavaly indítottunk útjára egy új, jótékonysági rendezvényt, a karácsonyi sütivásárt. Már akkor kiderült, hogy a következő kalendáriumi év utolsó tanítási hétében is újra nekifogunk és sütünk, asztalt terítünk, árusítunk, de legfőképp adományozni fogunk. Így idén is fahéj-, vanília- és dióillat lengte be az aula légterét. Minden osztály szorgosan készült, finomabbnál finomabb, ráadásul szebbnél szebb sütemények kerültek az asztalokra. Zserbó, brownie, muffin, linzer, rákóczi túrós, mézeskalács, fahéjas csiga, Sacher-torta és csokis keksz közül választhattak a diákok és a tanárok. A finomságoktól roskadozó asztalok mellett nemzeti (magyar, szlovák, angol, német) karácsonyi szokásokat bemutató tárgyakat, képeket tekinthettek meg az alkalmi vásárlók. A rendezvény a vártnál is népszerűbb lett, szinte percek alatt elfogytak az édességek. Az összegyűlt összeget ezúttal a Mentális Sérülteket Segítő Társaságnak ajánlottuk fel. Az adományt Lanstyák Edit, a társaság egyik koordinátorának a karácsonyi évzáró gálán adtuk át.
Hálás szívű köszönet mindenkinek, aki bármilyen módon részt vett ennek a nemes célú esemény megvalósításában.
Békés, boldog karácsonyt mindenkinek!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. 1. 2024

Iskolánk hagyományos karácsonyváró rendezvényei közé tartoznak a közeli fővárosokban megrendezett adventi vásárok meglátogatása. Idén az I.B, a II.B, a II.SM, a III.SM és a IV.D osztályok diákjai a 150 éves magyar főváros, Budapest ünnepi készülődésére voltak kíváncsiak. A Szent István Bazilika előtti téren Európa egyik legszebb vásárában bolyongtak, ill. többük a Vörösmarty téri nagy mértékben kézműves portékákat felvonultató árukínálatát fedezték fel. Az ajándékvásárlás és ünnepi étkek fogyasztása mellett megcsodálhatták az egyedi, különleges kirakatokat, a nem mindennapi városképet. Este pedig a Budavári Palota kilátóteraszáról a ködben úszó Budapest fényeiben gyönyörködhettek, ill. a Mátyás-templom mellett, a Halászbástya szomszédságában megrendezett adventi sokadalomnak is részesei lehettek.

8. 1. 2024

2023. december 13-án iskolánk tanulói (V./HA,I ./HA, II.A/FJK, I. SM Bécsbe ,Ausztria fővárosába utaztak. 

Megtekintették a karácsonyi vásárt, a csodálatos Szent István - székesegyházat, a Városházát. A kirándulást a fényárban pompázó Schönbrunn kastélyparkjában zártuk.
Békés, örömteli adventet kívánunk mindenkinek!
14. 12. 2023

Iskolánk adventi készülődésének kihagyhatatlan eseménye 2014-től minden évben az adventi koszorúkészítő verseny. Idén a környezettudatosság jegyében zajlott a kreativitást és kézügyességet igénylő megmérettetés. A diákok természetes anyagok felhasználásával és minimális hulladéktermeléssel igyekeztek megfelelni a versenyszabályzatnak. Így főképp szárított narancsot, tobozokat, fahéjat, csipkebogyót, dióféléket alkalmaztak díszítőelemként. Általában hagyományos köralakú kompozíciók készültek, de hosszúkás asztaldíszek is akadtak köztük. 92 versenyző képzeletgazdag munkájának köszönhetően összesen 46 ünnepi dekorációt értékelt a zsűri. Négy kategoriában – klasszikus, extravagáns, „szakmai“, fantáziadekoráció - hirdetettek eredményt, továbbá egy közönségdíj és egy különdíj is gazdára talált.
Klasszikus koszorú:
Navrátil Alexa I.B - Mikó Kiara II.B
Fantázia koszorú:
Veres Vanessa Veronika I.B- Nagy Rebeka I.B
Szakmai koszorú:
Klepanec Cynthia III.B- Sillik Letícia III.B
Extravagáns koszorú:
Perleczky Balázs III.B- Kovács Ági III.B
Közönségdíj:
Bartal Lili I.A- Hegedűs Boglárka I.A
Különdíj:
Vígh Krisztina I.B- Balogh Lara Sofia I.B
Juhos Márk IV.A
A legjobbakat az oklevél mellett édes meglepetésekkel is jutalmazták. A verseny kísérőprogramja volt az iskola adventi koszorújának elkészítése, amelyet az intézmény aulájában, a karácsonyfa és a Mikulás szobája közelében helyeztek e laz ügyeskezű alkotók: Nagy Enikő, Navrátil Lilla, Buzgó László Ábel és Pifko Kinga
Az egyes gyertyákat egy rövid karácsonyváró műsor keretében fogjuk meggyújtani.

8. 12. 2023
Az őszi zápor cseppet sem rontotta el kedvünket, amikor megérkeztünk a Komáromi Jókai
Színházba. Az épület belterének stílusa és ikonikus berendezése szinte természetszerűen
vonzza a tekintetet. Habár az előadásért és az élményért megyünk oda, az egész
atmoszféra, az emberek, az érzelmek mind-mind csak közelebb hoznak minket a
színházhoz. A színészek, Molnár Ferenc, A Pál utcai fiúk című regénye alapján íródott
musicalt adták elő.Egyértelművé tették számunkra, hogy színjátszásra születtek. Mindenki,
aki aznap odalépett a reflektorok elé és játszott, táncolt meg persze énekelt, hatalmas
tehetségnek számít .Remélem lesz szerencsénk látni más előadásokon is. A szerepeikbe
beleélve magukat, annyi érzelmet hoztak felszínre, amennyi igazán megteremti a színház
felé irányuló figyelmet. Ráadásul a színházi effektusok és a díszlet is kiváló volt. A színek, a
fények, a háttér, a kellékek, tökéletes összhangba illesztettek minden apró részletet. Hogyan
lehetne átszellemülni még jobban, ha nem zenével? A betétdalok alatt mindenki teljesen
beleélte magát az előadásba, mintha ott lenne a grundon . A történet könnyfakasztó vége
jogosan hatotta meg a közönség nagy részét, amire számítani lehetett. Mi sajnos nem
készültünk fel eléggé, tekintve, hogy túl hamar elfogyott a zsebkendőnk.
Boldogok voltunk, hogy részesei lehettünk iskolatársunk, Németh Levente szereplésének,
aki Weis bőrébe bújva megcsillogtatta tehetségét . Gratulálunk Levi!
Köszönjük az élményt!
Egri Tímea, I.B
2. 11. 2023
Október 3-án az iskolánk diákjai egy angol nyelvű színházi előadáson vettek részt, melyet a prágai
székhelyű The Bear Educational Theatre színészei adtak elő. Az angol történelem bizonyos korszakait
mutatták be érdekes, humoros és egyben interaktív módon. A színdarab alatt a diákok elmélyítették
a történelmi ismereteiket és egyben gyakorolták az angol tudásukat. Az előadás I. Jakab angol király
uralkodásától kezdődően sorakoztatta fel az angol történelem legjelentősebb eseményeit és
kulcsszereplőit. Bemutatták a brit birodalom terjeszkedését, a trafalgari csatát, valamint Winston
Churchill szerepét a brit és világtörténelemben.
5. 10. 2023

Nyelvi sokszínűség és kreativitás jellemezte 2023. szeptember 26-án a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola és Középfokú Sportiskola osztálytermeit és folyosóit. A nyelvek európai napja alkalmából, a hagyományokhoz híven, idén is megrendezték a számos tanulási kompetenciát igénylő, a diákok körében rendkívül népszerű vetélkedőt.

A nap első felében az európai országok tipikus ismertetőjegyeit igyekeztek a lehető legegyedibb módon egy plakát megalkotásával prezentálni.

Az esemény legjobban várt pontja ezúttal is a standok elkészítése volt. Szlovákia, Magyarország, Németország, Ausztria és Anglia egy-egy szelete elevenedett meg az alkalmi bemutatóhelyszínekké változott folyosón. A diákok többsége az általuk tanult szakirányzat, azaz a turizmus, a gasztronómia, a sport, illetve az agrárgazdálkodás felől közelítette meg az adott országot, de akadtak olyanok is, akik az irodalom vagy a képzőművészet nagyjait helyezték előtérbe.

A nyelvi délelőtt második felében a tanulóknak az iskolában tanult nyelvekkel kapcsolatos furfangos feladatokat kellett minél gyorsabban megoldaniuk. A magyar, szlovák, angol és német feladatsor tartalmazott puzzle-t, keresztrejtvényt, országismereti kvízt, sőt még versírással is meg kellett próbálkozniuk a versenyzőknek.

Éberséget és gyors észjárást igényeltek az ezt követő szövegértési feladatok is. Bűnügyi oknyomozók, adatfeldolgozók bőrébe kellett bújniuk ahhoz, hogy az elolvasott szövegekhez kapott trükkös kérdéseket meg tudják oldani.

A nyelvi logikai feladványok után, levezetésképpen egy angol film került levetítésre. Zárásként a látott történethez kapcsolódó kérdésekre kellett a válaszokat elküldeni.

A diákok egy izgalmas, kihívásokkal teli napot tudhattak magukénak. Nem mindennapi közösségi élményben volt részük, hiszen együttműködve, egymást segítve kellett tudásukat egy másfajta élethelyzetben felhasználni. Nemcsak a nyelvi kompetenciáikról tettek tanúbizonyságot, hanem szervezőkészségükről, innovatív gondolkodásmódjukról, digitális jártasságukról és megfelelő időgazdálkodási képességükről is.

A rendezvény sikeressége ezúttal elsősorban az arcokra csalt mosolyokban, a csillogó szempárokon felvillanó „heuréka-érzésben“, egy-egy elcsípett „megcsináltuk-gesztusban“, de legfőképp az egész nap folyamán az iskola falain belül érezhető konstans „örömérzésben“ volt mérhető.

2. 10. 2023

Oldalak