Back to top

Diákélet

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum új vándorkiállítása múzeum-busz formájában Dunaszerdahelyre érkezett. Diákjaink is „felszálltak“ a különleges járgányra, és egy időutazás keretén belül megismerkedhettek a magyar irodalom XIX. századi „költőinfluenszerének“ életeseményeivel, kapcsolataival, kedvenceivel. Az interaktív kiállításon minden szabad volt, ami egy hagyományos múzeumban tilos. A diákok minden „múzeumi tárgyat“ megfoghattak, kipróbálhattak, miközben érdekesebbnél érdekesebb információkat hallhattak a költő mindennapjairól, különleges szokásairól, írói pályájának legizgalmasabb történéseiről.

25. 9. 2022

Az első napon kalandos utazás vette kezdetét, mivel a csapat vonattal indult neki az útnak. A tömegközlekedés nem kis meglepetésre késéssel indult Dunaszerdahelyről és érkezett meg Komáromba. A hídon átsétálva a magyarországi oldalról folytatták szintén vonattal útjukat és érkeztek meg Budapestre. Az érkezés után elfoglalták szállásukat, amely nem messze volt a Hösök terétől. Innen az út a Csodák palotájába vezetett, ahol sok érdekes dolgot próbálhattak ki, valamint csapatépítőként szabadulószobákban is megmérettethették magukat. Az estét egy sétahajózással zárták a Dunán, így megtekintve a város nevezetességeit.

Másnap bőséges reggeli után ellátogattak a Margit-szigetre, ahol  bringóhintóval körbetekerték az egész területet.

Innen a városi állatkertbe vezetett az út, majd késő délután fáradtan, de szép élményekkel gazdagodva tért haza a kis csapat.

 

30. 6. 2022

Iskolánk lehetőséget kapott, hogy egy filmklub keretén belül minőségi  és tartalmas dokumentumfilmeket nézhessünk meg. A cél elsősorban az, hogy belelássunk, hogyan élnek a magyarok szerte a világban, mennyire is vagyunk mi sokfélék, és milyen erős tud lenni a magyar identitástudat, bárhol is él az ember. A filmklub havonta egyszeri alkalommal más-más osztályokból hívja össze a diákokat.

A Magyarság Háza megbízásából még 2020-ban a Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából 53 darab portréfilm készült, a Kárpát-medencében élő magyar emberekről. A filmeket tizenhét országban forgatták, köztük Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Csehország, Dél-Afrika, Finnország, Horvátország, Kanada, Magyarország, Nagy-Britannia, Románia, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna.

Eddig három filmet sikerült megnéznük, ezek a következőek:

  • Törpének lenni, egy óriásoknak szánt világban – Nyikó Anetta kerekesszékes informatikus és slammer portréja, Erdély, Románia, rendező Szigeti László.
  • Nagydobrony – Faluportré, Kárpátalja, Ukrajna, rendező Debreceni Kamilla.
  • Hátrányból építkező siker – Juhász Péter rimaszombati sebészfőorvos portréja, Szlovákia, rendező Balázs Emese.

A levetített filmek olyan eszmei értékeket sugalltak a diákok felé, amelyek erősíthetik bennük a magyarságukhoz való kötődést, és így a magyar kultúra adta lehetőségek, hagyományok és értékrendek elmélyülhetnek értékvilágukban.

A magyar filmklub a következő tanévtől havi rendszerességgel folytatódik majd, hogy minél több nagy értékű történetet ismerhessünk meg.

 

22. 6. 2022
2022. június 20-án az I.SM osztály egy izgalmas csónaktúrán vett részt Vajkán. A Duna-ágak ezen
a szakaszon nagyon változatosak. A kezdeti részeken lassú a víz folyása, ahol a diákok elsajátították az
evezés alapjait és megtanulták a kenuk irányítását. Majd a szélesebb szakaszon folytattuk az utunkat,
ahol már a gyorsabb folyás próbára tette a diákok ügyességét. Az út során megcsodálhattuk
a természet szépségeit, a tavirózsák és vízimadarak élőhelyét. Az első pihenőnk a vajkai tó volt, ahol
jólesett lehűteni magunkat a tó vizében. A délutánt sütögetéssel és sportolással töltötte az osztály
a vajkai futballpályán. Elfáradva, de élményekkel gazdagodva értünk haza az esti órákban.
22. 6. 2022

2022. május 16-án  sportnap  megszervezésére került sor iskolánkban a Középfokú Sportiskola diákjai részére, amelyen minden  sportosztály  részt vett. A sportágak, amelyekben a diákok versenyeztek a futsal, a  kosárlabda, a röplabda és a   floorball voltak. A sportnap nagyon jó hangulatban zajlott, színvonalas   mérkőzések jellemezték a sporteseményt. Az  eredmények sportágak szerint:

Kosárlabda - 1. hely - 4. SG

                       2. hely - 3.SG

                       3. hely - 2. SG

                       4. hely - 1.SM

Röplabda -   1. hely - 4.STC

                       2. hely - 4.SG

                       3. hely - 3.SM

                       4. hely  - 3.SG

Futsal -         1. hely  - 3.SM

                      2. hely - 4.SG

                      3. hely - 2.SG

                      4. hely - 3.SG

Floorball      1. hely - 2.SM

                      2. hely - 3.SM

 

17. 5. 2022

Iskolánk földbarát és környezettudatos magatartása többféle akcióban is megmutatkozott az elmúlt időszakban.

Közel egy hónapon keresztül zajlott a Föld barátja ökoverseny, amely három fordulóból állt – egy földbarát plakát megalkotása, újrahasznosított anyagokból készült kreációk bemutatása és egy környezetvédelemmel kapcsolatos kvíz megoldása volt a feladat. A kreációkról kisebb kiállítást is szerveztünk és lehetőség volt szavazásra is, mely nem véletlenül április 22-ikére, a Föld napjára esett.

A szavazatok, a kvízmegoldások és a diákok alkotó hozzáállása, kreativitása alapján az eredményhirdetés a következőképpen alakult: 1.hely III.B - Antalics Dóra; 2. hely I.B – Andrássy Dominika, Siliková Letícia, Képessyová Kiara, Klepancová Cynthia, Perleczky Balázs; 3. hely I.D – Daniš Ivan, Méri Dominik, Soós Anikó, Varga Balázs, II.B – Csibaová Nóra, Kőváriová Bianka. /ezeket a neveket én magyarul írnám/ Természetesen a verseny többi résztvevői is nagyszerűen teljesítettek: III.SG – Németh Attila; II.A – Ágh Dániel, Csápai Balázs Rudolf, Sóos Tünde, Szakál Vivien; II.A – Némethová Evelin, Tóth Lili; III.SM – Karika Kristopher, Vida Norbert. Köszönjük az aktív részvételt és gratulálunk mindenkinek!

Mindez megkoronázásaképpen az iskola udvarán faültetésre került sor, azok a lelkes tanulók kapcsolódtak be, akik részt vettek a Föld barátja ökoversenyen.

A Banko Plant kertcentrum jóvoltából virágos kőris (fraxinus ornus – jaseň mannový), ezüst juhar (acer saccharinum – javor strieborný), illetve nagylevelű hárs (tilia platyphyllos – lipa veľkolistá) gazdagítja az iskola zöld területét.

A Municipal Real Estate DS, s.r.o. által, pontosabban egy kiváló városi kertész, Harmanovszki Viktor ajándékául pedig egy platánfa díszítheti az iskola kertjét.  

 

28. 4. 2022

Nagy Vanda a 2.SM tanulója a március 26-án Eperjesen (Prešov) megrendezett országos bajnokságon szép sikereket ért el. 

Egyéniben  a 4. helyen, csapatban a 2.helyen végzett. Vanda szlovák válogatott és a TŠ Unlimited Levice versenyzője. Eredményeihez gratulálunk!!! 

 
30. 3. 2022

Iskolánk sportosztályos diákjai március 28-án Budapesten részt vettek a Szent István Bazilika altemplomában megrendezett Aranycsapat-megemlékezésen. A megemlékezésre az Aranycsapat 1952-es Helsinki olimpiai diadalának 70. évfordulója alkalmából került sor. A rendezvény a Kárpátia Sporttársulat, az Aranycsapat Testület és az MTK Baráti Kör közös szervezésében valósult meg. A megemlékezés a magyar nemzeti himnusz eléneklésével kezdődött, majd beszédet tartott Pallag György, a Kárpátia Sporttársulat elnöke, Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, majd az AranycsapatotméltattaBozsik Péter, Bozsik József fia. A megemlékezés legvégén iskolánk diákjai megkoszorúzták Puskás Ferenc sírhelyét. Ezt követően megtekinthették Európa egyik legmodernebb labdarúgó akadémiáját, a Puskás Akadémiát, és az egyik legszebb stadionját, a Pancho Arénát.

30. 3. 2022

Az idő igaz, s eldönti,ami nem az .

" Szolgaságunk idejében

Minden ember csak beszélt,

Mi valánk a legelsők, kik

Tenni mertünk a honèrt."

(Petőfi Sándor: A márciusi ifjak)

 

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékezünk március idusán. Iskolánk tanulói - Kelemen László II.A, Hlinka Igor II .SM- előadásukkal emelték az ünnep fényét .

 

16. 3. 2022

Iskolánk diákjai minden év január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, nemzeti himnuszunk születésnapján összegyűlnek az intézmény színháztermében, és zenés irodalmi műsorral tisztelegnek nemzeti történelmünk, irodalmunk, művészetünk nagyjai előtt.

Sajnos, ez már a második alkalom, hogy online módon kénytelenek ünnepelni. Idén, a vészterhes idők hangulatát kompenzálva Lackfi János Milyenek a magyarok című köteteinek humoros írásaiból készítettek egy jókedvű, vidám videót.

A kortárs költő kül- és belföldieknek szóló „kacifántos“ történeteiből kiderült, hogy miből tudható meg, hogy az ember magyar, vagy hogyan telik el egy magyar ember napja, ha csupa olyan dolgot vesz igénybe, amit a magyar feltalálók ötleteinek köszönhet az emberiség. Illetve a válogatott „magyarkodásokból” azt is megtudhatták, milyen „örökbecsű“ információkkal ajándékozták meg az érettségizők tanáraikat.

A nyelvi játékban, kreativitásban gazdag szöveget vicces képekkel, poénos mémekkel illusztrálták. 

29. 1. 2022

2021. november 16-án rendhagyó módon ünnepeltük meg a nemzetközi diáknapot . Mivel az oktatásügyi minisztérium nem javasolja a tanulói csoportok keveredését, így az osztályok az edupage információs rendszer segítségével tudtak részt venni az arra a napra kitervelt furfangos vetélkedőben. A tanítási órák elején érkezett meg elektronikus postafiókjába az aktuális kihívás.

Az 1. feladat a következő volt:

Töltsetek fel az osztályotokról egy fotót! Figyelem! A legtöbb pontot azok kapják, akik esetében a legtöbb piros pulcsis vagy piros felsős diák kerül a képre.

2. feladat

Töltsetek fel osztályotokról egy vicces fotót!A legtöbb pontot azok kapják, akik esetében fekete váltócipő (papucs, tornacipő...) (NEM: őszi félcipő, bakancs, csizma...) kerül a képre. Azok kapják a legtöbb pontot, akik a legviccesebb (lehet szerkesztett fotó) fotót töltik fel! (Az óraadó tanár is a csapat tagja lehet!

3. feladat

Töltsetek fel az osztályotokról és tanáraitokról egy „beszédes“ fotót, melynek a címe az lehetne: „De nehéz az iskolatáska!“ Plusz pont jár a kék táskákért (hátizsák, bevásárlószatyor, tornazsák...)

19. 11. 2021

Evezés, pancsolás, sütkérezés és barnulás várt ránk 2021.június 24-én Vajkán. A középfokú Sportiskola I.SG tanulójaiként keltünk útra, hogy meghódítsuk a vajkai Duna-ágakat és elsajátítsuk az evezés alapjait. Izgalmas csónaktúrának néztünk elébe s az idő is kegyes volt hozzánk. A négyórás evezés után jólesett a finom gulyás és a hideg üditő! Elfáradva bár, de büszkén hazatértünk. De jó, hogy megtanultunk evezni is

30. 6. 2021

Oldalak